Glass i stora lass

Vi hade en glassmaskin som dottern fick när hon sålde jultidningar för ett antal år sedan. En liten, liten glassmaskin vars skål en var tvungen att frysa i god tid innan glasmakandet skulle dra igång. Den användes inte så flitigt och förra året när jag skulle använda den så visade det sig att alla delar inte fanns. En glassmaskin med kompressor, för kunna göra glass precis när andan faller på, har stått på önskelistan senaste året. Och på min 41-årsdag i tisdags var det just en sån som fanns i paketet. Härligt. På mindre än en timme i maskinen har en glass!!

glassmaskin

Flera varianter har testats i helgen. Gelato med grädde och mjölk, kesellavariant och yoghurtvariant. Nedan är grundreceptet på gelato som är perfekt grund till choklad- eller vaniljglass. Eller annan smakvariant. Här ska det exprimenteras.

Glass
3 dl grädde
3 dl mjölk
5-6 äggulor
1-1,5 dl strösocker
en halv vaniljstång

Värm grädden och mjölken tillsammans med skrapet från vaniljstången i en kastrull.
Vispa samtidigt äggulor och socker till vitt fluff.
Häll i äggsmeten i gräddmjölken och rör tills krämen tjocknar.
Låt smeten svalna. Kör i glassmaskinen.

Vill du göra chokladglass hackar du 150 gram valfri choklad och smälter i gräddmjölken innan du häller i äggsmeten.
Frukt och bär mixar du och blandar ner i glassmeten.

Gelato

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *