Gör dataspel dig till en bättre människa?

På väg till dagens cafétjänst i innebandyhallen lyssnar jag på P3 Spel och panelen får frågan vad de kan säga att de har blivit bra på för att de spelar spel. Det som räknas upp är bland annat mer strategisk, bättre på logiskt tänkande, bra på att stapla varor i kyl och skafferi, bra på koordination, bra på att dyrka upp lås, utökad fantasi. Det här med fantasi och dataspel är något som vi har diskuterat en del hemma, just det faktum om dataspel främjar eller hämmar fantasin. En tanke är att en bok, där vi inte ser bilder utan läser och får skapa bilderna själva, främjar fantasin mer än ett dataspel där vi får bilderna serverade. Jag är så framme vid innebandyhallen och hinner inte lyssna mer på om dataspel gör oss till bättre människor eller inte men för mig, och många andra föräldrar, är det en ständigt aktuell fundering med tanke på vårt ambivalenta förhållande till våra barns skärmtid.

4 thoughts on “Gör dataspel dig till en bättre människa?

  1. Inget är väl av ondo, så länge det sker med måtta. Om spelandet, vare sig det är Toca Robot, WOW eller Wordfeud, får en negativ inverkan på ens sociala liv, familjeliv eller jobbet så spelar man för mycket.

  2. Bättre människa vet jag inte men jag tror att man kan utvecklas på olika sätt beroende på spelets upplägg. De flesta spel blir svårare ju längre man spelar och kräver då att man utvecklas och anpassas. Många spel kräver t.ex. snabba reflexer, uppmärksamhet och förmåga att anpassa sig. Andra spel bygger på problemlösning, minne eller sammarbete. Vissa spel bygger till och med på konceptet att utveckla hjärnan, t.ex. “Dr Kawashima’s Brain Training”.

    Att spels belöningssystem är mycket beroendeframkallande vet jag av egen erfarenhet. Det är något som föräldrar bör vara vaksamma på.

    • Klart att skills utvecklas genom dataspel frågan är väl om förmågan att anpassa sig och samarbete är lätt att överföra till samarbete och anpassning i projekt med personer som sitter bredvid. Men sånt vi över på ofta blir vi så klart bättre på.

      Tror att inte bara föräldrar utan alla som spelar mycket bör vara uppmärksamma på beroendeframkallandet 🙂

Comments are closed.