Mammas flädersaft

Frisk och läskande och mycket smak av fläder, så ska flädersaft smaka. När jag testat en variant som smakade alldeles för mycket citron ringde jag mamma för att få hennes flädersaftsrecept. Det innehåller mer fläder, mer än dubbelt mot andra recept, samt mindre citron. Precis som det ska vara.

fläder

Flädersaft
Tid: 20 minuter plus 2 dygns väntan

60 blomklasar fläder
2 ekologiska citroner
30 g citronsyra
1 liter vatten
700 g socker (plus minus beroende på smak)

Skölj och skiva citronerna. Lägg i en stor bunke.
Ta bort skräp på flädern och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
Koka upp vattnet och häll det över flädern.
Lägg ett lock över bunken och ställ svalt i och ställ svalt i 2 dygn.
Sila av, gärna i silduk men det funkar med vanlig sil.
Rör i cirka 700 gram socker. Rör tills sockret löst sig. Ta lite mer om du tycker den blir för sur eller lite mindre om du tycker den ska vara mindre söt.
Om du vill kan du koka upp saften och låta koka i 5 minuter för att förlänga hållbarheten. Saften ska då svalna innan den hälls på flaskor.
Jag fyller små platsflaskor (inte helt fulla) och fryser in dem så kan vi enkelt njuta av dem både under sommaren och hösten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *