Matsmart, klädsmart och klimatsmart

Jag läser om en hemkunskapslärare som kontaktat en lokal mathandlare för att ta hand om frukt och grönt som annars skulle slängts. Varje vecka får skolan där läraren jobbar frukt och grönt som inte längre kan säljas men som, så klart, fortfarande går att laga mat av. Ett matsmart initiativ! Dels minskar det svinnet och soporna för mathandlaren och dels
får eleverna lära sig ett sundare förhållande till mat. Mat som några tror måste slängas går det att göra smoothie och annat av. Hoppas fler hemkunskapslärare tar efter.

Jag ser även att folkbildning för oss som redan gått ut skolan är på sin plats för att vi ska bli bättre på att ta vara på mat och inte slänga så mycket mat. En variant på Här har du ditt kylskåp kanske.

Samma återvinningstänk bör ingå i textil- och trä/-metallslöjden. Att lära elever hur de kan göra nya kläder eller sittpuffar av kläder som de inte längre vill använda. Ett besök på Remake‘s nyöppnade infoshop idag får mig att fyllas av inspiration av hur skjortor, t-shirts och annat som ingen hemma längre vill ha kan användas. Den inspirationen önskar jag också att alla elever kan få genom lite klimatsmart tänk på slöjdlektionerna.

Remake puff

Puff hos Remake gjord av återvunna tyger, fylld med tyg och även blixtlåset är återvunnet från plagg.

2 thoughts on “Matsmart, klädsmart och klimatsmart

 1. Hej Helen. Vi behöver bli sjukt mycket bättre på att se vad vår textilkonsumtion påverkar samhället och miljön. Inte bara genom återbruk utan också genom upcycling, återvinning, ekomaterial, men främst genom att i första läget inte handla så förbannat mycket.

  I läroplanen för slöjd finns det delar som handlar om miljöhänsyn och återbruk, min erfarenhet är tyvärr att alltför få lärare har kunskaper och tid att ta till sig nya återbruksgrejer samt hinna få in miljö-och materialkunskap på ett bra sätt. (OBS det finns helt lysande undantag).

  Vill egentligen bara flagga för ett stort folkbildningprojekt jag medverkar i. Jag arbetar själv för Sveriges konsumenter och i detta projekt samarbetar vi tillsammans med UR och kommer att sprida utbildningsmaterial och kunskap om textilkonsumtion samt material-och teknikkunskap. Detta projekt vänder sig främst till de som har slöjd i skolan men också till deras lärare och vi hoppas att genom detta projekt ge verktyg till de många gånger stressade lärarna så att det lätt ska finnas inspiration till återbruk och guider till smart textilkonsumtion.

  Projektet är i uppstartsfasen och hittills har vi en Facebooksida https://www.facebook.com/medvetenstil, “riktig” web kommer 23 oktober.

  Således vill jag bara säga att det finns hopp för klimat-tänk och återbruk inom slöjden!

  Vänligen Anna-Lisa

  • Det låter ju riktigt spännande. Ska kolla in er. Skolan pratar mycket miljö redan idag så det är klart att det kommer att spilla över på alla ämnen så småningom även om det i vissa fall mest är i NO:n nu.

   Jag som förälder har ett ansvar också så klart att vara en bra förebild och få in mina barn i rätt spår. Just att inte handla så mycket har jag jobbat mycket med mitt äldsta barn genom att säga nej och ifrågasätta inköp men det finns en hel del kvar att göra i min familj.

Comments are closed.