Nattjästa croissanter

Croissanter förgyller en frukost. Jag har testat burkvarianten (där degen ligger i en burk och ploppar ut när burken öppnas och så gräddas de) och tänkte att det måste ju vara klurigt att göra själv. Men det är det inte. Det är bara att kavla. Och kavla. Sen är det upp till dig själv hur pass mycket du vill kavla. Hur perfekta croissanterna ska bli. Liksom annat bröd som jag bakar som ska avnjutas till frukost nattjäser jag i kylen. Utan att gå upp i ottan är det på så vis möjligt att äta nybakat hemma.

Nattjästa croissanter
8-10 stycken

1 tsk jäst
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk salt
125 g smör (osaltat eller saltat väljer du själv)

Blanda alla ingredienser utom smöret. Blanda för hand eller med degkrokar (jag väljer att blanda med degkrokar). Degen ska vara fast.
Ställ degbunken övertäckt i rumstemperatur 1 timme.
Ta upp degen, platta till den lite och vik sedan ihop den till ett rektangulärt paket. Du behöver inte vara så noga men 10 x 12 cm är lagom storlek.
Slå in i plastfolie och lägg in degen i kylen. Låt vila 2 timmar.
Ta ut degen och lägg den på lätt mjölat bakbord (för mig är bakbordet köksbordet). Kavla ut degen  tills den är cirka 20 x 40 cm.
Hyvla smöret i tunna skivor med en osthyvel. Viktigt att smöret är kylskåpskallt, det blir svårt att hyvla annars.
Fördela smöret på de två nedre tredjedelarna av degen.
Vik översta tredjedelen över mittdelen och så den nedre tredjedelen över mitt delen så det blir ett paket med tre lager deg som har smör mellan varje lager.
Vrid degen så du har de öppna ändarna uppåt och nedåt. Kavla till formen 20 x 40 cm igen. Vik ihop degen till ett paket. Slå in i plats och låt degen vila i minst 30 minuter.
Upprepa denna kavling totalt 3 gånger. Tänk på att inte var för hårdhänt när du kavlar.
När degen vilat i kylen efter den tredje kavlingen kavlas degen ut igen, avlångt.
Skär diagonala snitt så du får trekanter där basen är ungefär 10 cm.
Nu ska croissanterna rullas ihop och du börjar rulla i den breda änden och mot spetsen.
Lägg croissanterna på en bakpappersklädd plåt (eller bricka om plåten inte får plats i kylen). Täck med folie eller bakduk och ställ dem i kylskåp där de får jäsa över natten.

nyrullade croissanter

Nästa morgon sätter du ugnen på 220 grader och tar ut croissanterna.
Pensla croissnaterna med mjölk för en matt yta eller ägg ihopvispat med lite vatten och salt för en blank yta.
Grädda croissanterna i mitten av ugnen cirka 15–20 minuter.
Njut! Naturella eller med något gott på.

croissanter

2 thoughts on “Nattjästa croissanter

  1. Pingback: Morgonbiscuits | Helen Kreutz-Bolander

  2. Pingback: Morgon biscuits | Helen Kreutz-Bolander

Comments are closed.