Nattjästa frukostbröd med nötter och aprikoser

Passa på att servera nybakat bröd till frukost imorgon eller på söndag. Här är en variant på nattjäst bröd med nötter, aprikoser och lite grövre mjöl. Det är så praktiskt att sätta en deg på kvällen för att sedan på morgonen sno ihop det sista och så skjutsa bröden in i ugnen.

Aprikoserna kan så klart bytas ut mot exempelvis torkade tranbär och hasselnötterna mot valnötter. Välj det som du gillar. Vill du ha grövre bullar byter du vetemjölet mot grovt rågmjöl och dinkelmjölet mot vetemjöl.

Frukostbröd
runt 10 stycken

8 g jäst (cirka 1 1/2 tsk)
4 1/2 dl kallt vatten
7 dl dinkelmjöl (420 g)
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk salt
1 dl hackade aprikoser
1 dl hackade hasselnötter

Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Häll i mjölet tillsammans med aprikoser, nötter och salt.
Rör ihpo till en kladdig deg.
Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur över natten (cirka 8 timmar).
Lägg degen på en väl mjölad yta.
Dra ut degen till en avlång platta, cirka 10 x 50 centimeter. Skär i 5 centimeter breda remsor. Vik in ena änden mot mitten och vik sedan över den andra. Brödet är nu i tre lager.
Lägg med snittytan nedåt på bakpapper.
Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en tom plåt i ugnen.
Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och lägg bakpappret med de jästa bröden på plåten.
Ställ plåten mitt i ugnen och släng in lite vatten i botten på ugnen.
Grädda bröden i cirka 15 minuter, tills de fått fin färg.
Låt svalna och servera med det pålägg du önskar.

frukostbröd