Skärmtid – begränsad eller fri – för alla

Hemma bänkade sig delar av familjen igår för att titta på söndagens avsnitt av Lilla Aktuellt. Temat för programmet är ett ämne som är mycket aktuellt i vår hem – skärmtid, hur ofta och hur mycket som datorn/telefonen får användas hemma. 5-åringen såg mycket glad ut när det pratades om att även vuxna sitter mer framför datorn än de tror och ville genast införa datatid även för oss vuxna i familjen. Det är nog i många familjer det, dagligen, är skärmtidsbråk. Häromdagen sa 13-åringen till mig ‘ja, du är ju en bra förebild, håller på med din mobil när du äter när alltid säger åt oss att inte göra så’. Det är ju lätt att då svara ‘ja, men detta var ett jobbärende, det är viktigt’ medan jag själv brukar påpeka för andra som jag inte anser ska sitta med mobilen i handen när vi äter att ‘det kan ju inte vara så viktigt, vi som är viktiga sitter ju här bredvid’. Det finns onekligen en del att fundera på gällande skärmtid och när jag funderar hör jag mina medarbetares ord ‘jag hade inte jobbat med programmering och varit så duktig om mina föräldrar hindrat mig från att sitta vid datorn’.

 

3 thoughts on “Skärmtid – begränsad eller fri – för alla

  1. Pingback: 4. Skärmtiden som rinner iväg | sarahernandez.se

  2. Pingback: Gör dataspel dig till en bättre människa? | Helen Kreutz-Bolander

  3. Pingback: Barnens idol på scen | Helen Kreutz-Bolander

Comments are closed.