[Sponsrad video] Prata lite och få som du vill

Smicker och beröm sägs vara bra för att få det du vill. Kan det göra att du får högre lön eller andra förmåner på jobbet månne? Att berömma och bekräfta din chef är inte fel. Även en chef behöver höra när hen gjort något bra och gärna från sina medarbetare. Alla vill bli sedda, även en chef, men utan tydliga argument och exempel kommer du inte så långt som du önskar i förhandlingen. Här är några tips när du ska förhandla.

  • Lägg första budet
    Den som lägger det första budet har större möjlighet att komma nära sitt mål. Du lägger dig på den nivå, eller tar i för att ha förhandlingsutrymme, där du vill hamna.
  • Lyssna
    Forskning visar att den som pratar minst i en förhandling oftast kommer vinnande ut ur förhandlingen. Vänta på att du får ett motbud när du har lagt det första budet. En bra förhandlare lyssnar mer än hen pratar. Nyttja att alla vill prata om sig själva och skapa en trevlig stämning genom att låta den du förhandlar med prata.
  • Ha flera alternativ
    Om du har flera alternativ känner du dig lugnare i förhandlingen. Det är den som har bäst och flest alternativ som har mest makt i en förhandling. För dig som anställd kan alternativen både vara olika saker som du vill uppnå med förhandlingen (exempelvis högre lön eller olika förmåner) eller att du har funderat på vilka alternativ du har om förhandlingen inte leder dit du tänkt. Kan du tänka dig att byta jobb till och med?

För mig är även ärlighet viktigt vilket säkert kan få dig att fundera en gång eller två innan du ger din chef beröm…

Kolla in filmen nedan där det diskuteras bland annat om smicker och fjäsk är bra vid förhandlingar.

Sponsrat inlägg  i samarbete med Lufthansa som vill utmana dig att förhandla för att vinna en resa för två.