Vänd uppochner på chef och ledare

Varför kan jag inte hantera dagen som om jag skulle laga middag? Det funderade jag på igår när jag inte visste vilken uppgift jag skulle börja med. När jag ska laga middag är det hur enkelt som helst att fundera ut vad jag måste börja med och se till att köket inte ser ut som ett bombnedslag när jag är klar. Borde jag inte kunna tänka även så när jag jobbar?! Det är klart jag kan. Det är klart jag gör. När jag kan. Men alla dagar ser ju inte ut så. Det blev extra tydligt när jag senare under dagen lyssnade på Mats Tyrstrup, forskare och lärare på Handelshögsskolan i Stockholm, och han sa

Genom att omvärdera din vardag ser du att du utövar ett viktigt ledarskap.

Vänd på synen på av vad en chef och ledare är och genast blir dagarna mer viktiga. Mats delar upp det en chef gör i en fyrfältare (som alla ekonomer) enligt följande

Improvisera – hög osäkerhet och kort tidshorisont
Visualisera – hög osäkerhet och lång tidshorisont
Utvärdera – låg osäkerhet och kort tidshorisont
Planera – låg osäkerhet och lång tidshorisont

Ledarskap handlar om att hantera hög osäkerhet, oavsett om det är reaktivt eller proaktivt medan chefsskap handlar om att utvärdera och planera. Det strategiska ledarskapet utförs i utvärdera och visualisera medan det operativa ledarskapet utförs i improvisera och planera. Vips blir det som är en stor del av dagen, att hantera situationer som uppstår plötsligt, bränder som ska släckas och så vidare som mindre jobbigt – det är ju en del av jobbet som ledare. Att laga middag däremot blir mer a chef’s job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *